Rozenbloemolie

Naast de wereldwijde bekendheid van de roos om zijn geur en uiterlijk, heeft de olie van deze plant veel postieve eigenschappen, te noemen:

 

Antidepressief: naast het effect van de geur, bevat de olie bestanddelen die een invloed kunnen uitoefen op psychische problemen. Het precieze mechanisme hierachter is niet geheel achterhaald, maar er zijn veel gevallen bekend waarin de klachten sterk afnamen na het gebruik van deze olie.

Koortsremmend: rozenolie heeft een ontstekingsremmend effect, wat dus ook leidt tot een verlaging van koorts indien de ontsteking ontstaat als gevolg van een infectie. Vanwege het ontstekingsremmende karakter van rozenolie, kan dit ook gebruikt worden bij aandoeningen als reuma en jicht.

Vermindert darmspasmes: buikkrampen zijn een veelvoorkomende klachten in de algemene bevolking. Elke ouder herkent wel dat zijn of haar kind darmkrampjes heeft. In lage doseringen geeft rozenolie een relaxerend effect op de darmen.

Antiviraal: virale infecties komen het hele jaar door. Verkoudheden maar ook de griep zijn hier een voorbeeld van. Deze olie heeft vanwege zijn beschermd effect een rol in de preventie van voorgenoemde ziektes.

Laxerend: de huidige toename van de leeftijd in de Westerse bevolking, leidt er onder andere toe dat meer mensen last hebben van traag werkende darmen. Vanwege de eigenschappen van de olie, kan dit gebruikt worden om hier een hand bij te helpen.